Hos Vestkanten Fysioterapi og Akupunktur brukes akupunktur ved følgende tilstander:

  • Plager fra muskel- og skjelett systemet – akutte eller kroniske smerter i ledd, muskulatur og sener.
  • Hodepine og migrene
  • Stress
  • Slitenhet
  • Søvnløshet
  • Ulike smertetilstander – for eksempel menstruasjonssmerter
  • Fordøyelsesplager for eksempel irritabel tarm syndrom, forstoppelse, diare
  • Plager relatert til overgangsalder som hetetokter
  • Lettere psykiske plager som angst og vinterdepresjon
  • Pollenallergi og annen allergi.
  • Luftveisinfeksjoner som bronkitt, bihulebetennelse og nedsatt immunforsvar
  • Urinveisinfeksjon
  • Svangerskapsplager, bl.a. bekkenløsning, kvalme
  • Forberedelse til fødsel
  • Menstruasjonssmerter og andre menstruasjonsrelaterte plager

Hvor mange behandlinger trenger man?

Hvor mange behandlinger man trenger avhenger av hva slags lidelse som behandles og hvor lenge man har hatt dette. Etter 6-8 behandlinger burde man merke en forbedring.

Utdannelse/kvalitetssikring

Akupunktørene hos Vestkanten Fysioterapi og Akupunktur har helsefaglig bakgrunn som fysioterapeuter. De har begge 4 års utdannelse fra Norges Helsehøyskole i Oslo. Det er den eneste skolen i Norge som tilbyr Bachelor utdanning innenfor akupunktur. Den lange utdannelsen gjør at de er godkjente akupunktører via akupunkturforeningen, noe som er et kvalitetsbevis for at du som pasient får en trygg behandling. (www.akupunktur.no)

Vil du vite mer om akupunktur og IMS/dryneedling?

Kontakt oss!

AKUPUNKTUR

Hva er akupunktur?

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsform som gjennom lang erfaring og moderne medisinsk forskning har vist seg å være en effektiv behandlingsform for svært mange lidelser. Akupunktur har fått stadig mer innpass i Vesten.

Ordet akupunktur kommer fra latin og betyr ”å stikke med nål”. Behandlingen består i å stikke tynne nåler gjennom huden på bestemte områder på kroppen for å forebygge eller behandle sykdom eller for å bedøve eller lindre smerte. Kinesisk medisin ser på kroppen som en helhet, bestående av organer og et nettverk av energimeridianer som binder vitaliteten i kroppen sammen. Akupunktur gir styrke til disse funksjonene og stimulerer dermed kroppens eget helbredssystem.

Ved første gangs konsultasjon hos Vannkanten Fysioterapi og Akupunktur, vil akupunktøren gjøre en grundig utspørring. Utfra dette vil man finne ut hvor årsaken til problemene ligger og en behandlingsplan vil bli laget sammen med pasienten. Deretter vil man få akupunktur behandling.

Det brukes kun sterilt engangsutstyr. Akupunktur gitt korrekt, er en trygg behandlingsform uten skadelige bivirkninger. Mange kvier seg for selve nålestikkene. En dyktig akupunktør har god nåleteknikk og god kommunikasjon med pasienten. Nålene er 0,20-0,35 mm i diameter og er myke, slik at det medfører minimalt med smerte for pasienten. Når nålene er satt, ligger man og slapper av 20-40 minutter.

Akupunkturbehandlingen kan suppleres med annen fysikalsk behandling, strøm, varme, kopping og massasje. Råd om kosthold, søvnkvalitet, stressmestring og trening vil ofte bli gitt i tillegg til behandlingen.

IMS- Intramuskulær simulering/dry needling

Vestlig medisinsk nålebehandling av triggerpunkt blir kalt IMS eller intramuskulær stimulering, “triggerpunkt-behandling” med akupunkturnåler eller “dry needling”. Dette er vestlig medisinsk nålebehandling og er brukt på triggerpunkt og smerter i muskulatur. Dette er ikke kinesisk akupunktur, men teknikkene er basert på vestlige anatomiske og nevrofysiologiske prinsipp. Ved bruk av IMS vil man nå de dypeste triggerpunktene som man ellers ha vanskelig for å nå med massasje og andre manuelle teknikker. Man bruker sterile engangsnåler som føres inn i muskelen hvor man finne triggerpunktene og spenningene i muskulaturen.

Triggerpunkt

Triggerpunkt er lokale spenninger eller kramper som sitter i muskulaturen. Årsaken til triggerpunkt kan være mange. Det er ofte en overbelastet muskel hvor sirkulasjonen er blitt blokkert. Dette punktet blir ofte hypersensitivt punkt i muskulaturen, og det kan gi karakteristiske utstrålende smerter og ømhet, redusert funksjon i form av nedsatt bevegelighet og forstyrringer i det autonome nervesystemet. I mange år ble det brukt injeksjoner med legemidler (anestesi, kortison, saltvann m.m.) og dette viste seg å være effektivt mot triggerpunkt. Etter hvert konkluderte man med at effekten ikke var avhengig av hvilket legemiddel som ble brukt, men den faktiske stimuleringen av muskelfibrene med selve nålen. Bruken av akupunkturnåler i behandlingen ble derfor videre utviklet.

Man opplever ofte at muskelen hopper litt når man treffer disse med nålene. Triggerpunktene løser seg da opp. Man tror at nålene gir en overstimulans av de små nervefibrene som danner et nettverk i muskelen. På denne måten tar hjernen imot en strøm av impulser fra dette området som gjør at smertesignalet blir “nullstilt”. Fysioterapeuter er dyktige til å finne, og er godt kjent med triggerpunkt og symptommønstre.

Det er gjort mange gode studier på effekten av triggerpunktbehandling med nåler. Man har funnet ut at behandlingen påvirker fibrene kjemisk og mekanisk, og får kroppen til å produsere endorfiner som er kroppens eget naturlige smertelindrende stoff. Behandlingen normaliserer kommunikasjonen mellom nerven og muskelfibrene.

Behandlingen er ofte litt vond, og de fleste er ømme etter behandlingen. Dette varer fra et par timer til et par dager. Noen føler seg bra med en gang. Resultatene viser seg etter noen få behandlinger og effekten er langvarig.